DHA’nın Açılımı Nedir ve DHA Nasıl Çalışır?
DHA’nın Açılımı Nedir ve DHA Nasıl Çalışır?
Günümüzde sıklıkla karşılaştığımız Omega3 yağ asitleri çeşitleri, isimleri uzun olduğundan dolayı genellikle karşımıza kısaltma olarak çıkmaktadır. Bu Omega-3 yağ asitlerinden biri olan DHA’nın Açılımı Nedir ve DHA Nasıl Çalışır?
DHA Açılımı Nedir?
DHA en önemli Omega3 yağ asitlerinden birisinin adı olan “Dokozahekzaenoik Asit” ifadesinin kısaltılmış halidir.
DHA vücuttaki tüm hücrelerin bir parçasıdır. Beyin, göz ve cilt için önemli bir yapısal bileşendir. (1, 2, 3, 4)
DHA özellikle beyin için çok önemlidir. DHA beyindeki Omega3 yağ asitlerinin %90’ından fazlasını ve beyinin yaklaşık %25’ini oluşturur (3, 5).
DHA yaşam boyu beynini fonksiyonları açısından önemlidir. Özellikle hamilelik ve bebeklik döneminde kritik rol oynar. Vücut ihtiyacı olan DHA’yı kendi üretemediği için gıdalarla alınması gerekmektedir.
DHA Nasıl Çalışır?
DHA uzun-zincir Omega-3 yağ asididir. 22 karbon uzunluğunda ve 6 çift bağa sahiptir. DHA balık, kabuklu deniz hayvanları, balık yağları, bazı alg türleri gibi deniz ürünlerinde bulunur. DHA genellikle hücre zarlarında bulunur. DHA hücrelerarası iletişimi düzenler.
DHA beyinde ve göz retinasında yoğunlukla bulunur. Beyinde veya gözde daha düşük seviyede DHA olması, hücreler arası sinyalizasyonu yavaşlatabilir ki, bu da zayıf görmeye ve beyin fonskiyonlarında yavaşlamaya neden olabilir.
Bununla birlikte DHA normal kan trigliserit seviyesinin korunmasına da katkıda bulunur.
REFERANSLAR