Balık Yağı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Balık Yağı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Nasil bir balik yagi Full view

Balık Yağı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Balık Yağı Alırken Nelere Dİkkat Edİlmelİdİr?

Balık yağı içerisindeki Omega-3, yani EPA ve DHA, bebeklikten yaşlılığa kadar vücut için gerekli çok önemli organik gıda bileşenleridir. DHA genellikle beyin ve göz yapısı ile ilgili Omega-3 bileşeni, EPA ise genellikle kalp ve damar sağlığı ile ilgili Omega-3 bileşenidir. Ancak vücut, kendisi için önemli ve gerekli olan EPA ve DHA’yı kendisi üretemez. EPA ve DHA vücuda yiyeceklerle dışarıdan alınmaktadır.

Vücudumuz, ihtiyacı olan EPA ve DHA’yı balık yiyerek veya balık yağı takviyesi alarak temin edebilmektedir. Haftada yeterli miktarda yağlı balık yiyen bireyler ihtiyacı olan EPA ve DHA’yı alabilmektedir. Yeterli miktarda yağlı balık yemeyen bireyler ise balık yağı takviyesi alarak bu ihtiyacı giderebilmektedir.

Ancak, nasıl bir balık yağı alınmalı, balık yağı alırken nelere dikkat edilmelidir? Diğer bir ifade ile balık yağı takviyesi alırken nelere dikkat edilmelidir?

Balık Yağı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Balık yağı takviyesi sadece vücudun ihtiyacı olan ve içerdiği DHA ve EPA için alınmaktadır. Balık yağı takviyesi alırken dikkat edilmesi gereken 5 temel kriter bulunmaktadır. Bunlar:

  1. Balık yağı saf ve doğal olmalıdır. Tüketici, ürünün etiketine bakarak ürünün ne kadar saf olduğunu anlayabilir.
  2. Balık yağının içerdiği Omega-3 miktarı, diğer bir değişle birim ölçekte ürünün içerdiği DHA ve EPA miktarıdır. Birim ölçekte ne kadar fazla DHA ve EPA var ise balık yağı takviyesinin almamın temel amacını karşılanmış olmaktadır.
  3. Balık yağı takviyesinin üretildiği tesislerin kalite standartları ve uluslararası üyelikleri önemli bir ölçüdür. Üstün kalite standarlarına ve uluslararası üyeliklere sahip olan üreticiler resmi otoriteler ve bağımsız kuruluşlarca yıl içerisinde defalarca denetimlerden geçmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ürünün kendisinin sertifikalandırılması değil, üretim tesisin her aşamada üst düzey kalite standartlarına göre sertifikalandırılmış olmasıdır.
  4. Balık yağı takviyesinin ağır metal ihtiva etmediği bağımsız kuruluşlarca sertifikalandırılmalıdır.
  5. Balık yağı takviyesinin üretim tipinin Trigiliserid (TG) formda olması önemlidir. Üretim tipine göre 2 tür balık yağı bulunmaktadır. Bunlardan biri doğal form ve emilimi yüksek (%70 – 80) olan Trigiliserit (TG) formda balık yağı, diğeri ise yarı mamul ve emilimi düşük (%20 – 30) Etil Ester (EE) formda balık yağıdır. Ne yazık ki T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı mevzuatlarına göre ürün etiketinde balık yağının üretim tipinin ne şekilde olduğunun yazılma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Yorumlar

Yazan Selim ECEMİŞ
error: Content is protected !!