OMEGA-3 Yağ ASİDİ, EPA ve DHA NEDİR?

OMEGA-3 Yağ ASİDİ, EPA ve DHA NEDİR? Omega - 3 ve Eskimo Full view

Omega-3 yağ asidi, EPA ve DHA nedir?

OMEGA-3 Yağ ASİDİ, EPA ve DHA NEDİR?

OMEGA-3 Yağ ASİDİ, EPA ve DHA NEDİR?

Omega -3 (ω-3) yağ asitlerinin önemi ilk defa 1969 yılında, H.O Bang ve J. Dyerberg adında 2 Danimarkalı doktorun Grönland’da yaşayan Eskimo’ların, Danimarka halkına göre çok daha düşük oranda kalp rahatsızlıklarından yaşamlarını yitirdiklerini fark etmelerinden sonra ortaya çıkmıştır. Geleneksel gıdaların yüksek oranda yağ içermesine rağmen, Eskimoların kalp ve romatizmal hastalıklar, astım ve endüstriyel ülkelerde sık görülen pek çok hastalığa karşı dirençli oldukları gözlenmiştir. Bunun nedeninin doymamış yağları içeren balık etleri ve deniz memelilerinin yağlarını yaygın olarak tüketmeleri olduğu ileri sürülmüştür.

EPA ve DHA Nedir? sorusu çok sorulan bir sorudur. Omega-3 yağ asitleri, Eikozapentaenoik Asit (EPA) ve Dokozahekzaenoik Asit (DHA) olarak adlandırılan, telaffuzu zor 2 yağ asidine ayrışmaktadır. Sağlıklı ve düzgün çalışan bir beyin yüksek miktarda DHA içerir. DHA aynı zamanda iyi işleyen hücre zarları için mükemmel bir hammaddedir. Fakat beyin için optimum miktarda DHA tutmak problem olabilir. Vücut yeteri kadar EPA üretmekte çok zorlanmamasına rağmen, yeteri kadar DHA üretemez. Ayrıca, aşırı derecede kötü yağların (doymuş ve trans yağlar) ve alkol tüketimi Omega-3 yağ asidini DHA’ya dönüştürülmesine mani olabilir.

Vücut yeteri kadar DHA almaz ise DHA eksikliğinden kaynaklanan problemler ile karşı karşıya kalabilir.

Yorumlar

Yazan Selim ECEMİŞ
error: Content is protected !!